Latviešu
Valoda: Latviešu
Latviešu
Valoda: Latviešu
Madonas novada pašvaldības iestādes
Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja publiskā pārskata ziņojums
par muzeja darbību 2023.gadā 

    Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs ir Madonas novada pašvaldības iestāde, kura darbojas saskaņā ar Muzeju likumu un muzeja nolikumu.
    Muzejs ir akreditēts līdz 2025.gada 21.septembrim.
    Pārskata periodā muzeja darbība balstījās uz Darbības un attīstības stratēģiju 2020.-2024.gadam un gada darba plānu. Muzejs veica krājuma, pētniecības un komunikācijas darbu.
    Muzeja krājumu uz 2024.gada 1.janvāri veido 137265 krājuma vienības, t.sk. 94675 pamatkrājuma vienības, 892 jauniegūtās vienības, t.sk. 686 pamatkrājuma vienības.
    Turpināts darbs pie krājuma digitalizācijas. Muzeja speciālisti sagatavojuši un ievadījuši informācijas datus par 3309 krājuma vienībām, Kopumā Nacionālā muzeju krājuma kopkatalogā ievadīti 41513 jeb 31,04 % krājuma priekšmeti. Pildot valstī noteikto prasību par krājuma priekšmetu novērtēšanu un tā ņemšanu grāmatvedības uzskaitē, 2023.gadā finansiāli novērtētas 6066 vienības par kopējo vērtību EUR 32864. Pavisam novērtētas 55004 vienības par kopējo vērtību EUR 1066970.
    Muzeja pētnieki strādājuši pie 120 dažādi tēmām Rezultātā gatavotas publikācijas muzeja sociālajiem tīkliem, mājaslapai un reģionālajiem laikrakstiem “Stars” un “Madonas novada Vēstnesis”, grāmatai “Lubāna. Vēlreiz pa simtam” un Latgales Kultūras centra izdevniecības gadagrāmatai “Tāvu zemes kalendars 2024”.Sagatavoti 15 tematisko izstāžu plāni, to skaitā nozīmīgākās “Gadsimta pietura – Madonas bibliotēka”, Manas zemē iesētās dienas”, ”Sports un Grācija”, “Krāšņumaugi, laiks un mode” un Vispārējiem latviešu Dziesmu un Deju svētkiem veltītā izstāde pilsētvidē - “Novads skan, novads rīb”.
    Pārskata gadā realizētas arī 50 ceļojošās izstādes dažādās novada iestādēs un citās Latvijas pilsētās. Novembrī tika organizēta konference “Novadnieki. Identifikācija. Pētniecība. Aktualizācija”, tās ietvaros muzeja speciālistu lasījumi par tēmām “Bruno Sipāns. Aizmirstais Sipāns. Mākslinieks un vara, režīms”, “Sports un grācija. Mirdza Bianka Martinsone (Bērziņa, Turķe, 1916-1983)” un “Deju kultūras veidotāja Bērzaunes pagastā – Dzidra Rubene”. Turpinot sadarbību  UNESCO programmas 11 muzeju kopprojektā  “ Sibīrijā rakstītās vēstules uz bērza tāss” , 17 muzeja priekšmeti tika  eksponēti izstādē  Strasbūras nacionālajā bibliotēkā. Pasākumos Parīzē un Strasbūrā, atzīmējot komunistiskā genocīda piemiņas dienu kopā ar Tukuma un Madonas muzejiem piedalījās arī viena no vēstuļu autorēm, madoniete  Elza Serdāne.
    Veiktais pētniecības darbs apliecināja, ka muzeja krājums un viss kultūras mantojums ir jāpopularizē, uzrunājot cilvēkus personīgi, viņus ieinteresējot un reizē izglītojot.
    Madonas muzeja Izstāžu zāles plašākam apmeklētāju lokam pēc vides pieejamības projekta realizācijas, tika atvērtas Muzeju naktī 2023.gada 13.maijā.
   Pārskata periodā izveidotas un atklātas 30 tematiskās un mākslas izstādes, bet gada ietvaros no jauna uzstādīta un atvērta pastāvīgā ekspozīcija “Novada arheoloģija”. Pateicoties VKKF finansējumam, sagatavota un atklāta izstāde pilsētvidē “Novads skan. Novads rīb”, kas veltīta Dziesmu un deju svētku tradīcijas vēsturei un tagadnei novadā un ikvienu pilsētas viesi iepriecināja no 10.jūlija līdz 31.augustam. Visapmeklētākās izstādes 2023.gadā bija Vidzemes mākslinieku izstāde “Zeme deg” (1869 apmeklētāji), Madonas novada bibliotēkas 100-gadei veltītā izstāde “Gadsimta pietura” (2008 apmeklētāji), Baltu rotu izstāde “Viņas ziemeļu sauciens” (925 apmeklētāji), mākslinieku grupas “Daugava 2019” izstāde “Latvija iedvesmo” (995 apmeklētāji), 2023.gada beigās atklātā Imanta Lancmaņa personālizstāde “Imanta Lancmaņa māksla gadu gaitā” (kopumā 1332 apmeklētāji).
    2023.gadā mērķtiecīgi strādāts ar pirmsskolas vecuma un skolas vecuma grupām, piedāvājot un vadot daudzveidīgas muzejpedagoģiskās programmas. Līdz 12.maijam ar nodarbībām devāmies uz izglītības iestādēm, izmantojām Madonas novada bibliotēkas telpas, vai devāmies pilsētvidē. Novadītas 14 atšķirīgas nodarbības, ar kopējo norišu skaitu – 241 un dalībnieku skaitu 2083. 53 nodarbības novadītas projekta “Latvijas Skolas soma” ietvaros. Visapmeklētākā nodarbība bija “Iepazīsti muzeja krājumu. Novadpētniecība”, kas norisinājās 81 reizi. Madonas pilsētas iepazīšana bija aizraujoša gan madoniešiem, gan skolēniem, kas Madonā nedzīvo. Pateicoties VKKF finansējumam, izveidota viena jauna, mobila muzejpedagoģiskā nodarbība “Dziesmusvētku ģeometrija”. Kopumā aktīva izstāžu darbība nodrošināja apmeklētājiem iespēju iepazīties ar 4 – 5 izstādēm mēnesī.
    Izstāžu zāļu atvēršana tika apvienota ar Muzeju nakts “Muzejs – vieta, kur rast iedvesmu” pasākumu, ko apmeklēja 791 apmeklētājs. Pateicoties sadarbībai ar Francijas Institūtu Latvijā, Muzeju nakti atklāja franču džeza duets “Mamie Jotax” (Karmena Lefransuā un Kamilla Mosjona) un franču čellists Vensāns Kurtuā. 2023.gadā organizēti 45 tematiskie un mākslas pasākumi, to skaitā izstāžu atklāšanas, mūžizglītības programma senioriem “Dzīves un mākslas krāsās”, zinātniskā konference “Novadnieki. Identifikācija. Pētniecība. Aktualizācija”.
    Paralēli komunikācijai klātienē, pasākumos, izstādēs, izglītojošās nodarbībās, norisinājās aktīva komunikācija sociālajā platformā Facebook, kur 2023.gadā palielinājies sekotāju skaits un viena no lasītājiem un sekotājiem saistošākajām tēmām ir senās fotogrāfijas no muzeja krājuma. Mūsu lasītāji ne tikai atzinīgi novērtē veidotos stāstus un aprakstus, bet labprāt dalās savās atmiņās, papildina ierakstus tikai ar sev zināmu informāciju, tā sniedzot ieguldījumu muzeja krājuma vērtību aprakstā.
    Muzeja apmeklējumu skaits - 21158.
      Lai nodrošinātu vides un informācijas pieejamību visām sabiedrības grupām, tostarp cilvēkiem ar funkcionālajiem traucējumiem, ar Madonas novada pašvaldības finansējumu un  atbalstu   muzeja izstāžu zālēs veikta vides pieejamības projekta realizācija par kopsummu 237734, saglabājot  ēkas vēsturisko mantojumu. Projekta vadītāja L.Mikāla. Pateicoties veiksmīgam  arhitekta J.Liepiņa  arhitektoniskajam un  dizaina risinājumam , sadarbībā ar  darbu veicējiem SIA “ Trast Būve” valdes locekļa A.Seržāna vadībā ,  esam ieguvuši mūsdienīgu, pievilcīgu  un ērtu izstāžu zāli.
    Madonas muzeja darbība pārskata periodā tika vērsta uz novada teritorijā esošā materiālā un nemateriālā kultūras mantojuma vērtību apzināšanu, izpēti, saglabāšanu un popularizāciju, kā arī sabiedrības izglītošanu un izpratnes veidošanu par mūsu kultūras mantojuma nozīmību. 2023.gada muzeja darbības pārskats pieejams portālā www.kulturasdati.lv 

19.04.2024.             Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja direktore            L.Zepa  
Haralda Medņa kultūrizglītības centra “Dziesmusvētku skola”
pārskats par darbu 2023. gadā
 

Haralda Medņa Dziesmusvētku skola tika atklāta 2021.gada 16.jūlijā.
Apmeklētāju skaits 2023.gadā – 1233.
Apmeklētājiem pastāvīgi ir pieejami:
  • ekspozīcija par Haraldu Medni un Dziesmusvētkiem (ar gidu),
  • muzejpedagoģiskā programma “Dziesmusvētku ģeometrija”,
  • krājums par Haraldu Medni, Lazdonas draudzes kori;
  • mainīgās izstādes.
Papildus tam tiek organizēti kultūras un kultūrizglītības pasākumi.
2023.gadā tika organizēti 10 pasākumi:
  • Pasākumu cikls “Dziesmusvētkiem-150. Atmiņu vakars”. Cikls sastāvēja no 7 pasākumiem. Katrā pasākumā tika sagatavota prezentācija par kādu laika posmu Dziesmusvētku vēsturē, tika pieaicināti Dziesmusvētku dalībnieki, kas dalījās savās atmiņās par notikumiem un piedzīvoto šajos svētkos.  
  • Ģimeņu vakarēšana, Barikāžu atceres pasākums – uz vērtībām balstīti pasākumi.
  • Izstādes “Gads Ukrainā”, “Vizuālā dienasgrāmata” un mākslas plenērs – mainīgās izstādes.
  • Arta dienas -ikgadējas pasākums augustā, kad atceramies un pieminam Madonas mūzikas skolas direktoru, folkloristu un diriģentu Arti Kumsāru.
  • Bērnu dienas koncerts “Mazie bizoņi dzied” – Pirmo latviešu skolēnu koru svētku (1866.gads 18. jūlijs) atceres dienai veltīts koncerts.
  • Simpozijs VĒRTĪBU ZĪMES – starpdisciplinārs projekts, kurā caur mūziku, mākslu, literatūru un filozofiju “runā” par vērtībām.
Haralda Medņa kultūrizglītības centra "Dziesmusvētku skola" vadītāja Santa Jaujeniece